Endurosektionen

Välkommen till Endurosektionen i Stenungsunds MS. Vi är ett gott gäng som tillsammans tränar, tävlar, arbetar med vår enduroslinga, träffas för att resonera om kommande aktiviteter och åker och tittar på tävlingar. Längre ner på sidan kan du läsa mer om endurosporten. Är du intresserad av att vara med i gänget så är du välkommen att höra av dig till någon av kontaktpersonerna. Information om medlemskap i Stenungsunds MS hittar du på startsidan under Föreningen-Bli medlem.

Enduro

Enduro, som är spanskt ord betyder uthållig. Sporten utövas under hela året. Enduro är den av motorcykelsportens grenar som i Sverige har flest utövare, från motionsåkare till yppersta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).
Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Typ 1. Det innebär att de tävlande kör en pilad bana som har transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terrängen eller på sämre vägar och stigar.

Tävlingsformer
Svenska mästerskap och den klassiska "Novemberkåsan" körs som Typ 1. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt, så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer.
Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2.
Gotland Grand National och Ränneslättsloppet är de största och mest kända varvloppen, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta.

Maskin och utrustning
Motorcykeln som används inom endurosporten har stora likheter med en motocrossmaskin, men motorn är inte lika hårt trimmad. Storleken på motorcyklarna varierar, från vanligvis 125cc två-taktaktsmaskiner till de största fyrtaktarna, som är på över 500cc.
Förutom en passande motorcykel krävs en del personlig utrustning för att köra enduro. Hjälmen som används är vanligtvis av samma modell som inom motocrossen, alltså med ett rejält inbyggt käk/tandskydd. Ordentliga kängor och ett bröst/skulderskydd. Ett smidigt ryggskydd används idag av många förare, vilket rekommenderas.

Hur börjar man tävla?
För att få tävla behöver man vara medlem i en klubba samt ha en tävlingslicens. Licens utfärdas av SVEMO efter ansökan från förarens klubb.Vissa tävlingar, oftast Typ1 kräver att man kör transporter på allmän väg och då måste motorcykeln vara registrerad, försäkrad  samt att föraren måste ha körkort för den fordonsklass som motorcykeln tillhör. Men det finns även många Typ 2 tävlingar under året så kallade varvlopp där alla kan köra utan körkorts krav, tex Gotland Grand National, Ränneslätt mfl.
Verksamhet som riktar sig till yngre förare - utan körkort - brukar inom enduron vara inriktad på teknik och åkträning.

Uppdaterad: 01 NOV 2017 20:20 Skribent: Lasse Gustafsson

Christian Andersson This is a mailto link